Malediven klimaat

Alles wat je moet weten over het klimaat op de Malediven

De Malediven bestaan uit ruim 1100 koraalKlimaat Malediveneilanden in de Indische Oceaan. Dit stukje paradijs op aarde kent een tropisch klimaat. Dat houdt in dat er weinig verschil is in de maximum en minimum temperaturen. Overdag is het gedurende het gehele jaar gemiddeld tussen de 28 en 35 graden, ’s-avonds koelt het dan langzaam af tot het in de loop van de nacht zo’n 25 graden is. De luchtvochtigheid is hoog, maar daartegenover staat een heerlijke verfrissende passaatwind die je op alle eilanden het hoofd koel houdt.

Moessons

Het weerbeeld op de Malediven loopt parallel met de moesson. De eilandjes kennen een nat en een droog seizoen. Tijdens het droge seizoen is het weer het meest aangenaam en dat is dan ook de periode dat de meeste toeristen komen.  Het droge seizoen duurt van januari tot en met eind april. Daarna ontstaan er buien en begint het regenseizoen. De buien vallen echter vooral ‘s-avonds en ’s-Nachts. Overdag laat de zon zich ook nog zeer regelmatig zien, dus ook dan is het nog goed vertoeven op de Malediven.

Het natte seizoen, ook wel Hulhangu genoemd, duurt van eind april tot en met begin december. In deze periode valt er gemiddeld zo’n 200 mm neerslag per maand, maar ook de zon schijnt dus volop. In het najaar, tijdens de overgangsperiode naar het droge seizoen, kan het wel flink stormen. Tot echte orkanen komt het gelukkig zelden.
Zon en bescherming

De Malediven liggen min of meer op de eMoesson Maledivenvenaar, dat betekent dat de UV index altijd zeer hoog is. Bescherm jezelf daarom altijd met een goede zonnebrand, want door de hoge zonnekracht zal je snel verbranden ook als het bewolkt mocht zijn! Ga je snorkelen dan steekt je rugzijde vaak boven het water uit; houdt dat in de gaten. Een t-shirt of duikpak dragen, is dan ook geen overbodige luxe.